Klopjacht

Er was in die dagen vanaf 7 januari 1945 door de Landwacht een ware klopjacht georganiseerd om illegale werkers en onderduikers op te pakken. Door de zeer strenge verhoren van de mensen die waren opgepakt en waarbij niet zachtzinnig werd opgetreden, werd het lijstje met verdachten steeds langer. Desondanks wist de gemeenteambtenaar van Sleen, Jans Zwinderman, die ook in het verzet zat, gesprekken op het gemeentehuis van de NSB-burgemeester ten Hoorn en de landwachters af te luisteren. Daardoor kon hij andere verzetsmensen soms net op tijd waarschuwen voor de aanstaande arrestaties. 

Op zondag 7 januari waren landbouwer Eisen in Schoonebeek en de onderduikers Grooters uit Havelte, Eisen jr. en Jan Veldwachter uit Oud-Schoonebeek de eersten die werden opgepakt.
Door de verhoren kwamen nog meer namen naar voren: Dirk A. Bosman uit Nieuw-Amsterdam en Ir. Willem Mantel uit Coevorden.

Op maandagavond 8 januari werd Willem Mantel in zijn huis aan het van Heutszpark 7 in Coevorden gearresteerd. Willem was directeur van de Rijks-HBS. Daarna was Dirk Bosman uit Nieuw-Amsterdam aan de beurt en waar even daarvoor uit zijn huis de onderduikers Cor van Wieren uit Nieuw-Amsterdam en Roelink uit Assen waren opgepakt.

Op 11 januari werd Wilko Emmens uit Nieuw-Amsterdam gearresteerd met zijn uit Anna Paulowna afkomstige ondergedoken broer. Wachtmeesters der Marechaussee Bogaard uit Nieuw-Amsterdam en Oorlog uit Veenoord waren de volgenden.

Een zekere Röttgers uit Emmen wist op tijd onder te duiken. De koerier van Bruggen jr. en mw. Röttgers werden gearresteerd waarna door bekentenissen Willem Frieling en gebroeders Willem en Hendrik Hadders werden gearresteerd.

Koster Hendrik de Lange van de Hervormde Kapel van Emmen had toestemming gegeven om wapens in de kapel te verbergen die net als Jans Zwinderman en wachtmeester der Marechaussee Koopmans uit Sleen vervolgens ook werden gearresteerd. 

Door verdere bekentenissen werden op 12 januari smid Egberts en dierenarts Geertsma met zijn assistent Holsmuller in Borger opgepakt. De geplande arrestatie van gemeentearchitect van Odoorn, J. Schoenmaker uit Exloo was inmiddels al door de Sicherheitsdienst uit Assen uitgevoerd. 
De landwachters gingen weer terug naar Coevorden om Lambers, Harm 
Koning, vier van der Veen’s,, gebroeders Hartemink en H. Zwiers op te pakken. Teinsema uit het Klooster wist op tijd te ontkomen.

Op 13 januari werd Otto Zomer uit Hollandscheveld opgepakt met zijn broer Frederik en het dienstmeisje van de ondergedoken Rieks Zomer. Bakker Reinder Eikelboom en ene Kastelein uit Hoogeveen waren even daarvoor al gearresteerd.

De gevangenen ging naar de gevangenis in Assen.
Uiteindelijk werden 9 van deze gevangen op de Woeste Hoeve gefusilleerd.