Inferno in Achterste Erm

Op de vroege avond van 22 november 1943 kwamen er rond 19.00 uur vele brandbommen neer in buurtschap Achterste Erm waarbij twee boerderijen waren verbrand en een aantal boerderijen zwaar werden beschadigd. Wonder boven wonder waren er geen persoonlijke ongelukken en kwamen de bewoners er met de schrik van af. Wel was er veel vee omgekomen en voorraden rogge, koren en haver vernietigd.

Gezien de tijdstippen van het neerkomen van de bommen en het neerstorten van een bommenwerper in Diever is het wel heel waarschijnlijk dat er een verband is met een Canadese bommenwerper die op die avond door een Duitse nachtjager op de heenweg naar Berlijn was aangeschoten. Boven de omgeving van Achterste Erm had het zijn bommen laten vallen en probeerde zo licht mogelijk terug naar Engeland te vliegen.

Het betrof een Halifax BII bommenwerper met de registratie LW231, UR-F (for Freddy) van het 419e. Moose Squadron. Het was die middag om 16.33 opgestegen van hun vliegbasis Middelton St. George en maakte deel uit van een groep van 764 zware bommenwerpers die Berlijn gingen bombarderen. Het is uiteindelijk rond 19.00 uur brandend neergestort in een bosperceel in Oude Willem bij Diever waarbij de gehele bemanning omkwam. Zij werden in Diever begraven.

Het betroffen:

 

Bronnen: Ab A. Jansen, Gevleugeld Verleden; 

https://www.erm.nu/2015/05/achterste-erm-in-oorlogstijd/;

http://www.fforfreddy1943.nl/index.htm