Gezichten van de bevrijding

Gezichten van de bevrijding

De viering van 75 jaar vrijheid kon in 2020 niet doorgaan. Jammer, we hadden dat graag met alle inwoners en gasten gevierd. Ook dit jaar was er weinig mogelijk. 

Maar de wens om toch stil te staan bij deze bijzondere viering bleef. We hebben daarom gezocht naar een andere, mooie manier om dat te doen. En die hebben we gevonden, de Gezichten van de bevrijding. 

Met de Gezichten van de Bevrijding geven we de mensen in onze gemeente en regio een gezicht. We vertellen de verhalen over wat zij in de aanloop naar de bevrijding deden. En wat hun daarin dreef. Ook laten we de geallieerde soldaten zien die hun sporen hebben nagelaten in de gemeente Coevorden. Zij maakten in de Tweede Wereldoorlog zichtbaar dat vrijheid aanstaande was. Al deze gezichten vertellen waarom zij streden voor vrijheid. Na 76 jaar gaat dit ook over onze vrijheid.

Tentoonstellingen 

Op vijf locaties zijn vanaf 11 juni 2021 tot en met augustus 2021 tijdelijke tentoonstellingen geopend waar de Gezichten van de Bevrijding getoond worden: 

Gees, voormalige basisschool Weth. H Euvingstraat 6. Dinsdag, donderdag en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur. 

Sleen, Hervormde Kerk, Brink 7. Maandag t/m zaterdag van 11.00 – 16.00 uur. 

Dalen, Museum Jan Pol, Molenwijk 8. Dinsdag tot en met donderdag en op zaterdag van 13.30 – 16.30 uur.

Coevorden, Bentheimerstraat 13. Woensdag tot en met vrijdag van 13.30 – 16.00 uur.

Emlichheim, Haus Ringerbrüggen, Hauptstrasse 24. Zaterdag en zondag van 15.00 – 17.30. In juli en augustus alleen in het laatste weekend van de maand. 

Fietsroutes

Daarnaast zijn er vier fietsroutes uitgezet die een of meerdere van deze locaties aan elkaar verbinden. Op een aantal plekken op deze routes worden ook Gezichten van de Bevrijding getoond. Voor dit project is er een speciaal informatieboekje met daarin de fietsroutes. 

Informatie- en routeboekje

Het informatie- en routeboekje is verkrijgbaar bij alle TIP-kantoren in de gemeente, bibliotheken, bij de Huttenheugte, het Aelderholt, Kuierpad en de Bronzen Emmer en bij de locaties zelf. In het boekje staat verder een wandeling langs elf panelen in de binnenstad van Coevorden. Ook is er een verwijzing naar de tentoonstelling over Louis van Coevorden in de synagoge te vinden. 

Het project Gezichten van de bevrijding is tot stand gekomen in een mooie samenwerking met diverse historische verenigingen in onze gemeente, de Heimatverein Emlichheim en de Samtgemeinde Emlichheim.