De onbedoelde aanslag op de Woeste Hoeve

Vanwege een grote hoeveelheid vlees die in de hongerwinter beschikbaar kwam voor de Wehrmacht hadden getipte verzetsleden uit Apeldoorn plannen gemaakt om met een aan te houden Duitse vrachtwagen van de Wehrmacht de partij vlees uit Ede te kapen. Zij hadden zich vermomd als Duitse soldaten en zijn in de nacht van 6 op 7 maart op de fiets naar het meest verlaten gedeelte van de weg, ter hoogte van herberg “De Woeste Hoeve” tussen Apeldoorn en Arnhem gefietst.
Ze kwamen daar om ongeveer half elf aan, waar de fietsen achter de herberg werden weggemoffeld. De mannen verstopten zich aan weerzijden van de weg en de automatische wapens kwamen in de aanslag. Na een kwartiertje hoorden ze een zware wagen aankomen. De meegenomen zaklamp flitste aan en de wagen minderde vaart.
Het was geen vrachtwagen maar een open BMW met Duitse officieren die moeilijke vragen ging stellen. Kennelijk ontstond er wat paniek en één van de verzetsmensen schoot met zijn stengun. De rest van de groep kwam ook in actie en er werden honderden schoten gelost op de drie inzittenden. Omdat er nog een vrachtauto uit de richting van Arnhem aankwam doken de verzetsmannen in de naastgelegen greppel. Ondanks dat die vrachtauto even gestopt was reed de vrachtwagen daarna snel door. Er kwam weer een auto aan en de verzetsmensen haastten zich om te vertrekken naar een onderkomen op een camping in de buurt.
Zij wisten toen nog niet dat ze hadden geschoten op Hitler’s hoogste Duitse politie-generaal in Nederland: Hans Albin Rauter.  

Zo heeft de met mitrailleurkogels doorzeefde BMW nog enkele uren in het nachtelijke duister langs de weg gestaan voordat de Duitsers de situatie in de gaten hadden en groot alarm sloegen. Maar Rauter leefde nog ondanks zijn zware verwondingen en enorme bloedverlies! De andere bijrijders waren gedood.