De kazemat bij de Oosterhesselerbrug

Deze kazemat van het S-type (nummer S 3A-35) is, net als de kazemat aan de oostkant van de Oosterhesselerbrug, gebouwd in 1939 en maakte onderdeel uit van de zogenaamde Q-lijn. De Q-lijn was één van de verdedigingslinies die bij een eventuele Duitse inval in ons land de Duitse legers zo lang mogelijk tegen moesten houden.

Dit type kazemat of bunker, ook wel Stekelvarken genoemd, had drie schietgaten. Aan de bovenkant waren ijzeren haken aanwezig waaraan camouflagenetten konden worden bevestigd. In Drenthe zijn nog vier kazematten van het S-type aanwezig.
Na de Duitse inval in de vroege ochtend van 10 mei 1940 hebben de hier gelegerde Nederlandse soldaten de Duitse soldaten twee uur lang tegen kunnen houden. Het gevecht heeft de Nederlandse soldaat B.A. van der Voort het leven gekost.

Bij de bevrijding op 9 april 1945 zijn rond de Oosterhesselerbrug felle gevechten geleverd tussen de Poolse en Belgische bevrijders en de nog aanwezige Duitse soldaten. Daarbij zijn zeven boerderijen en huizen rond de brug verbrand en andere ernstig beschadigd. De twee kazematten speelden bij deze gevechten geen rol.