De in 1944 neergeschoten Mosquito bij Nieuwlande

Een De Havilland Mosquito NF XIX van 157 sqn. van de Royal Air Force was s' nachts op 29 september 1944 om 01.04 uur opgestegen van RAF-vliegbasis Swannington, Norfolk voor een aanvalsvlucht op lage hoogte naar Münster, Achmer, Verden en Hesepe in Duitsland. Aan boord bevonden zich Flying Officers P.W. Fry (vlieger) en H. Smith (navigator). Het is hun 13e. missie boven Duitsland.

Onderweg worden ze verrast door een Duitse nachtjager die hen om 03.00 na een kort luchtgevecht boven Zuid-Oost Drenthe neerschiet. Hun Mosquito met de registraties MM646 en RS-R stort brandend neer aan de Veldweg bij Geesbrug en ontploft, waarbij de bemanning omkwam.

De verkoolde lichamen van de vliegers Peter William Fry(25) en Harry Smith(20) zijn op 2 oktober 1944 begraven op de Algemene Begraafplaats te Geesbrug. Hun identiteit kon pas later worden vastgesteld aan de hand van een gevonden fragment van een zilveren sigarettenkoker met de inscriptie P.W.F. met in de binnenzijde "From Margareth 13-12-40" en een herkenningsplaatje van Harry. 

Lees hier het opgemaakte proces-verbaal:

Lees hier de biografie van Harry Smith, geschreven door zijn zusje Pauline Shepherd: